Για την ονοματολογία του Μάσσαρι, υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Η πρώτη αναφέρει ότι Massari έλεγαν κατά το Σίμο Μενάρδο, τις αγροτικές επαύλεις οι Φράγκοι (περίοδος Φραγκοκρατίας 1192-1489 μΧ). Πρέπει να ήταν φέουδο το οποίο στις όχθες του ποταμού καλλιεργούνταν ζαχαροκάλαμα μέχρι και την εποχή της τουρκοκρατίας 1570-1878 μΧ όπου έγινε τσιφλίκι.
 
Με την πάροδο του χρόνου πέρασε στα χέρια των Ελλήνων. Αναφέρεται ότι το 1821 ανήκε στον προύχοντα Σόλων Σολωμή ο οποίος εκτελέστηκε τον Ιούλιο του ίδιου έτους από τους Τούρκους μαζί με τους άλλους προκρίτους του νησιού, έχοντας σαν πρωτομάρτυρα τον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό, αφού προσπάθησαν να βοηθήσουν τον αγώνα της Ελλάδας για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού.
 
Η δεύτερη εκδοχή αναφέρεται στην παράδοση όπου επί Φραγκοκρατίας στο “Μάσσαρι” ζούσε η δούλα του βασιλιά (Ρήγα), η Μασσάρα, στο γειτονικό χωριό “Φιλιά” κατοικούσε η φιλενάδα του, ενώ η (Ρήγαινα) η νόμιμη γυναίκα του κατοικούσε στο χωριό “Κυρά”. Το δε βασίλειο της περιοχής βρισκόταν τότε στο “Βασιλικό”. Στη γειτονική Αυλώνα, ήταν η Αυλή του Ρήγα, όπου ζούσαν όλοι οι αυλικοί.